dissabte, 4 de febrer del 2012

Què hem après de les abelles?

Divendres vam acabar el projecte de les abelles i entre tots i totes vam estar parlant del que havíem aprés!! La veritat es que ha sigut molt productiu posar-ho en comú. Aquí us deixo tot el que vam dir:


QUÈ HEM APRÈS?

- Que mengen aigua, pol·len i nèctar.
- Que tenen una llengua molt llarga.
- Que es comuniquen "ballant" i amb les antenes.
- Que tenen cap, tòrax, 4 ales, 6 potes, fibló, abdomen i 2 antenes.
- Que agafen el pol·len de les flors per fer la mel.
- Les fases de la reproducció: ou, larva petita, larva gran, nimfa i abella adulta.
- Que l'abellot s'aparella amb l'abella reina.
- Que quan et piquen et deixen el verí i es moren.
- Que la reina pot posar més de mil ous.
- Que agafen el pol·len i el posen ala bossa de les potes.
- L'obrera alimenta a les larves, a les cries, a la reina i a l'abellot.
- La reina surt d'un rusc per crear un altre quan el primer està super poblat.
- Quan els abellots s'han aparellat, a vegades, els fan fora del rusc.
- Hi ha 3 tipus d'abelles: l'obrera, la reina i l'abellot.

Personalment he gaudit molt de fer aquest projecte amb tots vosaltres i espero que a part de gaudir, hagueu après moltíssim!!!


Últims murals i informacions!!

Hola nois i noies, aquesta setmana alguns companys i companyes vostres han acabat de presentar els seus murals i han portat més coses per decorar el nostre racó, com la Gisela i l'Ariana. A més en Toni Gómez ha portat un conte sobre una abella que podrem llegir sempre que vulguem!! La Maria ens va portar una foto fantàstica del cap d'una abella i així hem pogut veure com son de ben a prop!

Cal felicitar a tots els nens i nenes que han participat en el racó, ja sigui portat informació o per decorar-ho i també als que han treballat molt en els seus murals per explicar-los a la resta de la classe.

Aquí us deixo les fotos!! 


divendres, 3 de febrer del 2012

Jocs sobre abelles


Hola nois i noies, com que ja hem acabat toooooot el tema sobre les abelles, us deixo un parell d'adreces web on trobareu un jclic i un webquest sobre aquests insectes tan peculiar que hem treballat.


Cliqueu a les imatges i a jugar!!!

webquest
Jclic


dijous, 2 de febrer del 2012

NEU!!!

Hola ABELLES!! Tot i que això no té res a veure amb el que estem treballant de les abelles, he imaginat que us agradaria veure les fotos que he fet quan hem pujat al pati perquè estava nevant. Així heu pogut gaudir una miqueta de la neu, ja que hi havia nens i nenes que mai havien vint nevar!! 

Us convido a que comenteu que us ha semblat aquesta experiència!! Petooooons!!

Últims vídeos!!

Com que l'últim que hem parlat sobre les abelles és sobre la seva feina i el treball de l'apicultor, aquí teniu dos vídeos que ja vam veure sobre aquests temes!! Que els gaudiu!!

dimecres, 1 de febrer del 2012

L'apicultor


L’apicultor és un ramader d’abelles.
L’apicultor dóna a les abelles un lloc on viure,(el rusc), l’aliment i té cura de la seva salut.

Amb l'arribada de la primavera, l'apicultor és quan més feina té i més cura ha de tenir de les seves abelles. La primavera és l’estació de l’any en la que floreixen les flors, i per tant quan les abelles van en busca del seu aliment.
A mesura que les abelles treballen, les bresques de cera es van omplint de mel. L'apicultor ha de decidir en quin moment vol recollir la mel, seguint atentament les floracions de les plantes.

L'apicultor precisa d'eines per ajudar-se en el seu treball.
A continuació podeu veure algunes eines que s'utilitzaven fa un temps i que encara poden fer o fan el seu ús actualment:

1.- El fumador.
Serveix per tirar fum a les abelles mentre l’apicultor està treballant en el rusc i així les abelles no el molestin.


 2.- Ganivet (desoperculador): Serveix per treure la capa de cera que cobreix les cel·les dels quadres que estan plenes de mel.
 






3.- Extractor: és un aparell que serveix per extreure la mel.
 4.- Raspall: quan l'apicultor obre la caixa per extreure la mel ho ha de fer amb molta cura per no ferir les abelles. Serveix per treure la mel de sobre les bresques.




5.- Protector: és una vestimenta especial que serveix per protegir-se de les possibles picades de les abelles en el moment de treballar en el rusc.
 

 

Els productes de les abelles

Nois i noies, recordeu que avui hem parlat de diferents productes de les abelles. 
Fem memòria:

Jalea real: És una substància segregada per les abelles obreres que serveix com aliment a totes les larves durant els primers tres dies de vida. Únicament l’abella reina i les larves d’abella reina s’alimenten sempre d’aquesta substància. És una massa viscosa d’un suau color groc i saber àcid. 

Mel: És un fluid dolç i viscós produït per les abelles i   d'altres insectes a partir del nèctar de les flors. El gust i color d'aquesta substància és determinat pel tipus de flors de les que se'n recull el nèctar. El sabor varia en funció de la font de nèctar: la mel de taronger, d'esbarzer i de gerd.
 


Cera: És la substància secretada per l'abella usada per la construcció dels seus ruscs.
Pol·len: Els grans de pol·len són les cèl·lules sexuals masculines de les plantes amb flor. Juntament amb el nèctar de les flors són l’aliment de les abelles.