dimecres, 18 de gener del 2012

Diferents tipus d'abelles!

En un rusc hi ha tres classes d’abelles: l’abella reina, l’abellot i l’abella obrera.

L’abella reina: és la mare de la colònia. Pon fins a mil ous al dia i pot viure de quatre a cinc anys. És més grossa i llarga que les altres abelles.
L’abella reina és el cap de la colònia. Quan és jove fa les mateixes tasques que les obreres. Més tard, només es dedicarà únicament a la reproducció.
Transmet les seves ordres per l’olor d’una glàndula, que atreu a les obreres i els indica, per exemple, si s’han de preparar o no les cel·les reials.
Les abelles obreres crien una reina en tres ocasions: en primer lloc, si l’actual reina és vella; en segon, quan la reina s’ha mort i ha deixat òrfena la colònia; i finalment, quan el rusc està superpoblat i la reina està a punt de sortir amb l’eixam per fundar una nova colònia.

L’abella obrera: llevat de la reina i dels abellots, totes les abelles del rusc són obreres.
La seva tasca és variada segons l'edat. Primer fa tasques de neteja, més tard anar a recollir el pol·len i el nèctar, fabricar la mel, alimentar les cries, els abellots i la reina, vigilar, fabricar cel·les,... és a dir, és molt treballadora. En un rusc hi ha milers de petites abelles obreres.
Les obreres són femelles, però no poden pondre ous. Les obreres poden viure des de 40 dies fins a 6 mesos. És la més petita de totes les abelles. 

L’abellot: (en castellà s'anomena "zángano") Els abellots són els mascles de les abelles. La seva feina és aparellar-se amb la reina perquè aquesta pugui pondre ous. No treballa com les obreres i si aquestes no els donen menjar, són capaços de morir. 
Una vegada han fecundat la reina ja no són útils i moren. Els abellots viuen uns 50 dies i són més amples que les altre abelles.

Diferents tipus de rusc

Recordeu que hem parlat que les abelles poden construir el rusc en diferents llocs i que poden ser de diferents formes. Molts dels ruscos són artificials, és a dir, els han construït les persones.

Recordeu el material que hem dit del qual podrien estar construïts els ruscos?  Fem memòria: de palla i corda, de fusta, de suro i de canya i fang, però hi ha de més materials, a veure qui en sap dir més!!!

Mireu les fotos de diferents tipus de rusc!!

On i com viuen!

Les abelles viuen juntes en grans grups. Viuen al rusc, que és com un petit poble on cada abella té la seva feina. El rusc està format per bresques, que són agrupacions de moltes cel·les.

Vídeos de les abelles!

Noies i noies, aquí teniu alguns dels vídeos que vam veure l'altre dia a classe, així els podreu mirar tantes vegades com vulgueu!! 

Aniré penjant els altres a mida que anem treballant més coses concretes de les abelles.


A veure si us agradem molt!

dimarts, 17 de gener del 2012

Morfologia

Ha estat interessant avui veure les parts d'una abella, oi??

Recordeu que:
El cos de l’abella és petit i pelut.
Queda dividit en tres parts: cap , tòrax i abdomen.



Les abelles al cap hi tenen la sensibilitat, així poden saber què passa al seu entorn.

Amb els seus grans ulls compostos, noten els moviments, es poden orientar quan estan volant i distingeixen els colors de les flors.

Els sentits de l’oïda, del tacte i de l’olfacte el tenen a les antenes. Per l’olor poden conèixer les seves companyes i també detectar els seus enemics

Tot i que a la classe hem parlat de les antenes, el cap, els ulls, les ales, les potes, l'abdòmen, el tòrax, la llengua i el fibló; aquí teniu més fotos molt interessants d'aquests insectes per tal que observeu com són per dins i per fora!! 

Espero que us agradin mooooolt!!



dilluns, 16 de gener del 2012

El racó de les abelles!

A l'aula ja hem començat a muntar el raconet pel projecte de les abelles!!
Molts nens i nenes ja han anat portant material per poder ampliar aquest racó!! Animeu-vos a seguir portant cosetes!!!

Què sabem i què volem saber!!

Recordeu que a la classe vam estar parlant de les coses que sabíem de les abelles i el que volíem aprendre sobre elles? Doncs aquí us ho deixo per tal que pugueu fer memòria del que vam dir.

Què sabem?
·         Són negres i grogues a ratlles.
·         Recol·lecten mel.
·         Agafen pol·len.
·         Tenen antenes.
·         Tenen dues ales.
·         Tenen sis potes.
·         Quan les molestes et piquen.
·         Treballen en equip.
·         Hi ha tres tipus d’abelles.
·         Els agraden les coses dolces.
·         Posen ous.
·         Quan piquen es moren i et deixen el verí.

Què volem saber? 

·         On viuen?
·         Com són?
·         Com posen els opus? (La reproducció)
·         Com treballen?
·         Com viuen?
·         Com fan la mel?
·         Quin tipus d’abelles hi ha?
·         Què fan les abelles a part de la mel?
·         Com s’agafa la mel?

Comencem el projecte!!!

Benvolguts nens i nenes, com ja sabeu la setmana passada vam començar el projecte de Les Abelles!! 

A mida que anem treballant coses sobre aquests insectes ho aniré penjant en aquest blog. Per tant, recordeu que podeu anar portant fotos, vídeos, informació i material divers per tal de mostrar-ho als vostres companys i companyes!!

Comencem el nostre PROJECTE!!!!